לחץ פסיכולוגי: מאפיינים, השפעות ודרכי התמודדות
פרופ’ אלי זומרמהו לחץ פסיכולוגי?
לחץ מוגדר כתגובה של הגוף לדרישה או איום המופעלים עליו. ככל שאנחנו מצוידים יותר טוב במיומנויות כדי להתמודד עם הדרישות שמולנו, כך קטן הלחץ הפסיכולוגי שלנו. לחץ איננו תמיד בעיה והוא יכול להיות תופעה חיובית, אם הוא בא במנות מוגבלות ולפרקי זמן קצרים. לגוף ולנפש יש מנגנוני התמודדות טבעיים כדי לעמוד מול לחצים הבאים ממקורות ידועים, הנמשכים מעט זמן והמופיעים בעוצמות סבירות. הבעיה מתחילה כאשר הלחץ הוא מתמשך. במקרה כזה נאלצים הגוף והנפש להיערך להפעלה ממושכת ורבת עוצמה של מנגנוני ההתמודדות. יש, למשל, הורמונים מסוימים שטוב שהגוף מפריש אותם במצבי חירום, אך יכולות להיות להורמונים אלה השפעות מזיקות אם יופרשו לפרקי זמן ארוכים.
יש עוד עובדה מבלבלת ביחס ללחץ פסיכולוגי: אותו מצב לוחץ יכול ליצור תגובות שונות אצל אנשים שונים. למשל, גורם לחץ מסוים יכול לגרום לכאב ראש לאדם אחד, אדם אחר יפתח לאותו לחץ אולקוס, בעוד שאדם שלישי יגיב בכעס ורגזנות על ילדיו. התגובות השונות הללו אינן מאפשרות לאנשים לראות שיתכן מקור משותף לכולן.
מה גורם ללחץ פסיכולוגי בעבודה, למשל?
מחקרים רבים נערכו על לחץ בעבודה. להלן הגורמים העיקריים האחראים לפיתוח לחץ פסיכולוגי אצל רוב האנשים:
1. היעדר שליטה על מצב העבודה שלך.
2. היעדר הזדמנות בעבודה להשתמש בשכל וביצירתיות שלך.
3. היעדר השפעה על מה שאתה עושה או מייצר בעבודה וכיצד.
4. רעש יתר.
5. מיזוג אויר גרוע.
6. תאורה לקויה.
7. היעדר שליטה לגבי זמני העבודה ומשך העבודה.
8. עבודת משמרות.
9. חד גוניות וחוסר גיוון במשימות העבודה.
10. דרישות תפקיד סותרות. למשל, עובדת סוציאלית הלכודה בין דרישות הקליינטית שלה לבין המערכת הבירוקרטית המסורבלת שהיא אמורה לייצג, אבל שהיא אינה מאמינה בה בעצם.
11. היעדר בטחון תעסוקתי וחשש מאבטלה.
12. היעדר הערכה מספקת לעבודה הטובה שאתה עושה.
13. חוסר רגישות או היעדר כבוד מצד המפקחים, הממונים או המנהלים.
14. משכורת שאינה הולמת את המאמץ או הלחץ שבעבודה.
15. הטרדה מינית.
16. אפליה, למשל על רקע של מוצא או מין.
17. בידוד פיזי או פסיכולוגי מהחברים לעבודה.
18. חשש מתאונה או אף ממות בעבודה.
תוצאות הלחץ הפסיכולוגי
אתם יכולים להתעלם מהלחץ הפסיכולוגי, אבל הוא בכל זאת ישפיע על חייכם ועל בריאותכם. במובן זה לחץ הוא גורם סיכון חבוי. הוא נחשב כאחד מגורמי הסיכון הבריאותיים המסוכנים שבעבודה, והוא גורם הסיכון הנסתר ביותר, משום שהשפעותיו בדרך כלל, מחוץ למקום העבודה, ומשויכות ע”י רוב בני האדם לבעיותיהם האישיות.
להלן כמה מהתופעות שהוכח כי הן יכולות להיגרם על ידי לחץ פסיכולוגי:
1. לחץ דם גבוה.
2. התקפי לב.
3. אולקוס.
4. כאבי ראש.
5. כאבי גב וצוואר.
6. נדודי שינה.
7. דלקת פרקים.
8. נטייה כללית לחלות בגלל החלשה או התמוטטות של המערכת החיסונית של הגוף.
יש, כמובן, גם מגוון שלם של התנהגויות ותגובות רגשיות הקשורות ללחץ:
1. נטייה לרגזנות מוגזמת בקשר עם הילדים או בן/בת הזוג.
2. תחושה של היעדר אנרגיה לפעילויות אחרי העבודה או בסופי שבוע.
3. רצון לשכוח מהכול על ידי צפייה מופרזת בטלוויזיה או שתית אלכוהול.
4. עייפות מופרזת.
5. דיכאון.
6. גישה צינית ופסימית או מרירה לחיים.
לחץ הוא תופעה שנוגעת לכולנו
כמעט כל אחד חווה לחץ פסיכולוגי כזה או אחר במשך היום, אך רובנו מקבלים לחץ כמשהו בלתי נמנע ובלתי ניתן לשינוי. אנחנו חושבים שאין לנו הזכות או היכולת להפוך את מקום העבודה או המשפחה שלנו למקומות בריאים ומהנים. אנחנו נוטים להאמין שלא ניתן לשנות את בן הזוג שלנו או ההנהלה שלנו, ולהשפיע עליהם ליצור תנאי חיים פחות לוחצים. כתוצאה מכך, אנחנו מנסים להתעלם מהקושי שבהשקעת אנרגיה נפשית בסביבות הלוחצות שבהן אנו חיים, והמחיר שאנחנו משלמים על כך.
האשמה עצמית
רבים מאתנו מאשימים את עצמנו בנוגע ללחצים בחיינו. אנו נוטים לחשוב על לחץ במונחים של יכולתנו להתמודד ולהסתדר לבד עם הלחצים. איננו מבינים, למשל, שחלק גדול מהלחץ שאנו חווים בחיינו הפרטיים הובא הביתה מהעבודה, או קשור לאירועים שונים שאנו עוברים בחיינו. גם כשאנחנו מבינים שאנחנו מתמודדים עם מאורעות לוחצים בחיינו או במקום העבודה, אנחנו נוטים להאשים את עצמנו שהיינו צריכים להיות חכמים יותר, חזקים יותר או תקיפים יותר.
התמודדות עם לחץ
כדי להתמודד עם לחץ פסיכולוגי עלינו לאבחן ראשית מהם גורמי הלחץ בחיינו דוגמת אלה שתוארו קודם. לעתים תכופות נמצא שמשהו בסגנון החיים דורש שינוי. למשל, שיש צורך בגיוון בחיי הנישואין שלנו, שהזנחנו את צרכינו התרבותיים, שעלינו לוותר על יעדים לא מציאותיים שהצבנו בפני עצמנו או שעלינו למצוא בחיינו יותר אתגר ומשמעות. החלק האחר של אסטרטגית ההתמודדות עם הלחץ קשור במערכות התמיכה שלנו. חשוב להשקיע בשיפור הקשרים שלנו עם בני זווגינו, בני משפחה, וחברים משום שככל שמערכת התמיכה שלנו טובה יותר, כן משתפרים איכות ההישרדות וההתמודדות עם הלחץ.
חשיבות מיוחדת במינה יש להקניית מיומנויות התמודדות: יכולת טובה לעמוד על זכויותיך ולבטא את עצמך גם בפני דמויות סמכות, ידע כיצד לגייס דיבור פנימי שיעודד אותך, והיכולת להשתמש בשיטות הרפיה שונות כדי להרגיע את המתח ולשכך את תוצאותיו, יבטיחו שיפור נוסף בכושר ההתמודדות שלך במצבי לחץ.
ולסיום, כמה מילים בקשר לדאגה לגופנו. לחץ פסיכולוגי תובע את מחירו מהגוף שלנו ומגביר את השחיקה הגופנית של מערכות שונות. כדי להקטין את הסכנות הגופניות הנגרמות על ידי לחץ פסיכולוגי, עלינו לשמור על רמת “תחזוקה” גבוהה של גופנו. הימנעות מעישון ומאכילת מזונות עתירי שומנים, שמירה על משקל גוף נורמאלי ועיסוק בפעילות גופנית, יגרמו לכם לא רק הנאה וסיפוק, אלא יחזקו את עמידתכם בפני האתגרים שבפניהם אתם ניצבים.